Jagody Goji – Właściwości lecznicze tych jakże cennych owoców znanych w krajach azjatyckich od wieków, dotarły również do Europy w tym także do Polski.
Jagody Goji to bardzo mocny antyutleniacz czego skutkiem jest bardzo korzystny wpływ na opóźnianie procesów starzenia się ludzkiego organizmu, jak również walki z chorobami nowotworowymi. Jagody Goji zawierają 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, a także ważne dla człowieka składniki mineralne: wapń, cynk, żelazo, selen. Te małe owoce w najczęstszej postaci suszone na słońcu to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i flanowoidów. Jagoda Goji pod względem wartości odżywczych najbardziej wartościowym owocem na planecie Ziemia.
W wielkim skrócie można wylistować kilka najważniejszych składników, które zawierają się w owocu Goji.
-
6 najważniejszych witamin
-
11 podstawowych mikroelementów
-
22 dietetyczne pierwiastki śladowe
-
18 aminokwasów
-
8 polisacharydów
-
6 monosacharydów
-
5 nienasyconych kwasów tłuszczowych – również tych niezbędnych do funkcjonowanie ludzkiego organizmu: kwas linolowy, kwas alfa-linolowy i beta-sitosterol.
-
5 karotenoidów w tym beta-karoten, zeaksantyna, luteina, likopen, beta-kryptoksantyna, ksantofil.
Wiele pigmentów fenolowych
Jagody Goji właściwości odżywcze na 100g produktu
-
Wapń 112mg
-
Potas 1,13mg
-
Żelazo 9mg
-
Cynk 2mg
-
Selen 50µg
-
Ryboflawina 1,3mg
-
Witamina C 148mg
Zakłada się że jagody Goji w najbliższym czasie przyniosą wielką rewolucję w obszarach dietetyki zdrowotnej i sportowej. W medycynie Chińskiej jagody Goji skutecznie wykorzystywane są do leczenia chorób serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek. Leczenie reumatyzmu, w obszarach dużej wilgotności klimatu jak również w porach jesienno-zimowych polskiego klimatu. Jagody Goji wzmacniają stawy, kości, system odpornościowy. Mają olbrzymi wpływ w dietach odchudzających dzięki bogactwu minerałów, mikroelementów a także witamin, a przy tym będąc pożywieniem niskokalorycznym. Spożywanie jagód Goji korzystnie wpływa na jakość widzenia, poprawia witalność, oraz zapewnia długowieczność. Wiele ze środków leczniczych leczących narząd wzroku wykorzystuje w swoim składzie wyciąg z owoców Goji. Dzięki dużej zawartości polisacharydów jagody Goji zalecane są osobom starszym u których wraz z wiekiem spada poziom immunoglobiny, a wspomniane wcześniej polisacharydy skutecznie podnoszą jej poziom w organizmie.
Jagody Goji to skuteczny środek na podnoszenie odporności u dzieci, oraz osób żyjących w stresie. Osoby w których diecie znajdują się owoce Goji cieszą się witalnością, zdrowiem, dobrym samopoczuciem. Jagody Goji to również owoc wspomagający leczenie problemów z płodnością i potencją. Skutecznie regulują ciśnienie krwi oraz pracę serca.