Kompot, świeże owoce zimą.

Kompot truskawkaZimowa aura powoli ustępuje jednak warto jeszcze zaopatrywać organizm w wiele odżywczych składników zawartych w owocowych przetworach pochodzących z pełni lata. W okresie przesilenia wiosennego szczególnie zadbajmy o naszą odporność. Jak wiadomo świeże owoce dostarczają naszym organizmom najwięcej witamin i minerałów a także cennego błonnika.

Co zrobić w zimową i wczesno-wiosenną porę, kiedy dostępne świeże owoce pochodzą w większości z nawożonych hodowli szklarniowych i oprócz pięknego wyglądu, mają mało wspólnego z owocami dojrzewającymi w letnich promieniach słonecznych. Przede wszystkim są droższe a także gorzej smakują.

Najlepszą alternatywą świeżych owoców zimową porą są kompoty, owoce suszone, soki tłoczone nie klarowane, pasteryzowane na zimno. Takie przetwory domowe są bombą witaminowo smakową. Dodatkowo warto aby kompoty i soki miały właściwości rozgrzewające. Kompoty warto uzupełnić przyprawami, które nadadzą niepowtarzalny smak i rozgrzeją organizm. Przyprawy te to goździk, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, anyż. Dodatkowo przyprawy dodadzą cudownego korzennego aromatu i smaku. 

Kompot truskawka Kompot morelowy

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium