Żurek z Kochanowa od Pani Aliny Kalfas – Produkowany według staropolskiej receptury posiadający wyjątkowy smak tradycji. Żurek z Kochanowa powstaje poprzez zakiszanie mieszanki mąki żytniej, pszennych otrąb i płatków owsianych. Po dwóch dniach kiszenia do kiszonki dodawany jest świeży czosnek, ale tylko na kilka godzin, aby nie zdominował smaku kiszonki. Trzeba przyznać że najważniejsze w produkcji żurku jest doświadczenie aby wiedzieć w którym momencie przerwać zakiszanie i zamknąć żurek w chłodniejszym miejscu. Ponieważ żurek z Kochanowa to produkt żywy należy zużyć go w ciągu miesiąca. Jest to produkt 100% naturalny dodatkowo produkowany na wodzie jurajskiej. Pamiętajmy że żurek z torebki nie jest tradycyjnym produktem.
Przepis na żurek (barszcz biały) z grzybami
włoszczyzna
300g białej kiełbasy
100g wędzonego boczku
2-3 ząbki czosnku
4-5 suszonych grzybów
liść laurowy, angielskie ziele, pieprz ziarnisty, sól (najlepiej morska)
żurek z Kochanowa
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Do 1 litra wody dodać oczyszczoną włoszczyznę (ja lubię żeby była cienko pokrojona w paseczki), grzyby, i cienko pokrojony w paseczki bądź kostkę boczek. Zagotować. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, sól, i kiełbasę. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie wywar doprawiamy żurem z butelki i podgotowujemy jeszcze chwilę. Samo dodanie żurku z butelki nada nam doskonałego smaku tradycyjnego żurku. Jeżeli chcemy by żurek był gęsty najlepiej zagęścić go mąką znajdującą się na dnie butelki z żurkiem. Następną czynnością jest zaprawienie zupy śmietaną, po tym nie gotujemy już żurku podajemy go z przekrojonym na pół jajkiem ugotowanym na twardo.
Barszcz biały (żurek) z chrzanem
Składniki:
duża cebula
300g białej kiełbasy
100g boczku wędzonego
2-3 ząbki czosnku
chrzan ze słoika
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól (morska)
2 żółtka
1 łyżka mąki
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
jajka gotowane na twardo lub ziemniaki.
Przygotowanie:
Do 2 litrów wody dodać cebulę pokrojoną w kostkę, kiełbasę i boczek wędzony. Zagotować. Następnie dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz w ziarnach, sól morską. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż mięso zmięknie. Żółtka należy utrzeć z mąką i kwaśną śmietaną i zmieszać z częścią gorącego wywaru aby żółtka i śmietana się nie zważyła. Następnie łączymy z pozostałym wywarem. Dodajemy kilka łyżek chrzanu doprawiamy solą i pieprzem nie gotujemy już dłużej. Podajemy z połówkami ugotowanych na twardo jajek, bądź ziemniakami.