Używaj Miodu zamiast Cukru!

W składzie miodu dominują cukry proste - glukoza i fruktoza - które są wchłaniane w poprzez układ pokarmowy bezpośrednio do krwi. Tam, w zależności od potrzeb są przetwarzane w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste biorą udział w detoksykacji, obniżają działanie alkoholu czy nikotyny oraz chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska.

 

Miód - na 100g = 325 kcal

Cukier na 100g = 405 kcal

Jaki miód wybrać?

Miód wielokwiatowy

  • stany alergiczne dróg oddechowych

  • wyczerpanie fizyczne i psychiczne

  • serce i naczynia krwionośne

Miód gryczany

  • układ krążenia, miażdżyca

  • wątroba i działanie odtruwające

  • niedokrwistośc z niedoboru żelaza

Miód lipowy

  • górne i dolne drogi oddechowe

  • serce i układ krążenia

  • układ nerwowy, stres

Miód nektarowo-spadziowy

  • stany wyczerpania fizycznego i psychicznego

  • serce i układ krążenia

  • zaburzenia trawienne

Miód spadziowy z drzew iglastych

  • dolne drogi oddechowe

  • przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki

  • choroby serca i naczyń, nerwice

Miód spadziowy z drzew liściastych

  • nerki i drogi moczowe

  • wątroba i drogi żółciowe

  • przewód pokarmowy, jelita

Miód wrzosowy

  • nerki i drogi moczowe, gruczoł krokowy

  • stany zapalne jamy ustnej i gardła

  • stany zapalne żołądka i jelit

Miód akacjowy

  • zaburzenia przewodu pokarmowego

  • nerki i układ moczowy

  • przeziębienia

Miód rzepakowy

  • wątroba i drogi żółciowe

  • serce i naczynia wieńcowe

  • stany zapalne dróg oddechowych

Źródło: prof. dr hab. Bogdan Kędzia, mgr E. Hołderna-Kędzia, Miody odmianowe i ich zdrowotne walory.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium