Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Daktyle świeże 

Daktyle to doskonała alternatywa dla słodyczy, a także zdrowy dodatek do śniadań. Dodają energii, mają karmelowy smak, prozdrowotne właściwości, a także szerokie zastosowanie w kuchni. Dlaczego daktyle warto włączyć do swojej diety?

Świeże daktyle - właściwości

Świeże daktyle posiadają najwięcej potasu ze wszystkich owoców. Jest to aż 696 mg na 100 gram daktyli. Dzięki temu spożywanie świeżych daktyli wpływa korzystnie na pracę serca i cały układ krążeniowy. Dodatkowo, potas obniża poziom złego cholesterolu, a także pozwala utrzymać dobre ciśnienie krwi. Świeże daktyle wpływają korzystnie także na układ nerwowy - wspomagają pracę mięśni, koncentrację i zdolność myślenia. Świeże daktyle wspomagają procesy trawienne, usprawniają perystaltykę jelit, dzięki temu, że zawierają dużo błonnika. Dodatkowo, polecane są na nadkwasotę, ponieważ wykazują właściwości zobojętniające kwasy. Zawarta w daktylach witamina A, luteina i lecytyna chronią i regenerują wzrok. Salicylany i magnez natomiast działają podobnie do aspiryny - łagodzą ból, zbijają gorączkę oraz łagodzą stany zapalne.

Daktyle na zaparcia

Świeże daktyle szczególnie polecane są osobom, którym doskwierają zaparcia. Błonnik zawarty w daktylach przyczynia się do polepszenia perystaltyki jelit i przynosi ulgę w zaparciach. Również pomocne są przy zespole jelita drażliwego, ze względu na zawarty w nich tryptofan, który może wpływać na łagodzenie objawów tego schorzenia.

Daktyle dla sportowców

Sportowcy szczególnie doceniają korzyści zdrowotne, jakie posiadają daktyle. Właściwości tych niepozornych owoców dodają dużo energii podczas treningu, ponieważ w ich składzie znajduje się wiele cukrów prostych. Ponadto, wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, mogą łagodzić objawy menopauzy i zapobiegać miażdżycy. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o daktylach?

Zastosowanie świeżych daktyli

Jak wykorzystać suszone daktyle? Najszybciej i najprościej daktyle zajadać prosto z opakowania. Są idealną zdrową przekąską, która stanowi alternatywę dla słodyczy. Świeże daktyle będą świetnie komponować się z innymi bakaliami - orzechami laskowymi, nerkowca, żurawiną, morelami, suszonymi jabłkami. Jako słodki dodatek świeże daktyle bardzo dobrze sprawdzą się do jogurtów, czy musli. Nie tylko dodadzą smaku, słodkości, ale także energii. Można śmiało dodawać je do ciast, ciastek, lodów, czy deserów. Nadają naturalną słodycz o karmelowym smaku. Świeże daktyle można śmiało spożywać także w formie syropu daktylowego - ma on konsystencję zagęszczonego soku, jest ciemnobrązowy i ma karmelowy smak. Uzyskuje się go bezpośrednio z miąższu świeżych owoców daktylowca. Śmiało może być stosowany jako zamiennik cukru - dodany do herbaty czy kawy uświetni jej smak.

Świeże daktyle - cena

Cena świeżych daktyli waha się w zależności od odmiany daktyla. W naszej ofercie posiadamy świeże daktyle odmiany Medjool jumbo pakowane po 350g - 13,27 zł oraz 700g - 25,80 zł. Odmiana tych daktyli jest szczególnie duża, mięsista o karmelowo - orzechowym smaku i miękkiej skórce. Polecamy spróbować!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium