Nasiona amarantusa były znane od stuleci, a dziś wróciły do łask i zyskują sobie coraz większą popularność również w Polsce. To produkt bez glutenu, nazywany czasami “zbożem XXI wieku”, który zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Poznaj wraz z nami najważniejsze zalety tej niezwykłej rośliny.
Amarantus - charakterystyka
Amarantus, inaczej nazywany szarłatem, jest jedną z najdłużej uprawianych roślin świata. Indianie hodowali niektóre jej gatunki już 3000 lat temu. Amarantus stanowił jedną z podstaw żywienia Inków, Majów i Azteków. Używali zmielonych nasion, spożywali również młode pędy i liście tej rośliny. Amarantus stanowił także składnik rytualnych napojów i posiłków. To zmieniło się dopiero wtedy, kiedy do Ameryki dotarli Europejczycy.
Dziś znanych jest około 60 gatunków tej rośliny. W Meksyku produkty z amarantusa nadal stanowią popularną przekąskę, ta roślina zyskuje sobie również coraz więcej zwolenników w Polsce i Europie. Powód? Ogrom właściwości odżywczych i zdrowotnych, które posiadają nasiona amarantusa.
Nasiona amarantusa - dlaczego warto je jeść?
Współczesna nauka i dietetyka na nowo odkryła zalety amarantusa, czasami nadając mu nawet miano “zboża XXI wieku”. Jego nasiona zawierają bardzo dużo białka. W dodatku są bogate w aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie jest w stanie samodzielnie syntezować. Mają także dużą wartość energetyczną, do tego jest w nich wiele korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych.
Nasiona amarantusa wyróżniają się także dużą zawartością skwalenu. Temu związkowi przypisuje się spowalnianie procesu starzenia się komórek, jest więc zalecany chorującym na cukrzycę i miażdżycę. W nasionach amarantusa znajdziemy także wiele błonnika oraz żelaza, którego potrzeba osobom starszym, a także cierpiącym na niedokrwistość. Nasiona amarantusa wyróżnia również brak glutenu, stanowią więc świetne uzupełnienie diety dla cierpiących na celiakię czy alergię na ten składnik diety.
Z czym jeść amarantus?
Wyroby z amarantusa są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Coraz częściej także na półkach marketów znajdziemy produkty z napisem amarantus. Cena zależy między innymi od tego, pod jaką postacią je zakupimy - w Polsce można bowiem znaleźć nie tylko nasiona, ale też płatki amarantusa, mąkę oraz tak zwany popping, czyli amarantus ekspandowany.
Z amarantusa można przyrządzić różnego rodzaju potrawy. Jako śniadanie świetnie sprawdzą się płatki amarantusa z owocami. Nasiona tej rośliny można również dodawać do sałatek, ciekawym pomysłem są na przykład kotlety mielone z dodatkiem nasion amarantusa. Fanom wegetariańskiej diety powinien smakować amarantusowy pasztet warzywny, smakoszom słodyczy - babeczki amarantusowe z owocami.