BEZGLUTENOWA BREAD MIX MIESZANKA NA CHLEB I PIZZE 1Kg BEZGLUTEN
Opis
Bezgluten Bread Mix Mieszanka na chleb i pizzę 1 kg
Bread Mix Bezgluten to oryginalna kompozycja składników, z
której można przygotować apetyczny chleb bezglutenowy lub spód do bezglutenowej
pizzy. Mieszanka Bread Mix Bezgluten to dobry sposób na wzbogacenie codziennej
diety bez glutenu. Osoby, które unikają glutenu nie muszą rezygnować ze smaku
domowej pizzy oraz chrupiącego chleba. Na bazie Bread Mix Bezgluten można
przygotowac także apetyczne bułeczki oraz ciasto drożdżowe.
Sposób
użycia/Zastosowanie:
Chleb: 500g mieszanki Bread Mix Bezgluten, 1 i 1/3 łyżeczki
soli (10 g), 1 łyżka cukru (15 g), 500 ml letniej wody, 15 g drożdży świeżych
lub 7 g drożdży suszonych, 3 łyżki oleju + do posmarowania.
Do miski wsypać
mieszankę, sól, cukier i wymieszać. Wyrabiać ciasto na gładką masę ręcznie lub
mikserem stopniowo dodając wodę z rozpuszczonymi świeżymi drożdżami, na końcu
wlewając olej. W przypadku użycia drożdży suchych dodać bezpośrednio do
mieszanki. Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem foremki (28 x 9 cm), wyrównać
powierzchnię, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości na ok. 45 min. Piekarnik nagrzać do 200°C z ułożonym na dnie naczyniem
z wodą. Wyrośnięte ciasto posmarować delikatnie olejem, umieścić w piekarniku i
piec ok. 50 min (bez termoobiegu). Po upieczeniu chleb wyciągnąć z foremki,
ostudzić, przechowywać pod przykryciem.
Chleb z automatu – piec na programie ok 3,5 h .
Pizza:
250 g mieszanki Bread Mix Bezgluten, 3 łyżeczki soli (5 g), 1 łyżki cukru (7 g),
200 ml letniej wody,10 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suszonych, 2 łyżki
oleju.
Do miski wsypać mieszankę, sól, cukier i wymieszać. Wyrabiać ciasto na gładką masę ręcznie lub mikserem stopniowo dodając wodę z rozpuszczonymi świeżymi drożdżami, na końcu wlewając olej. W przypadku użycia drożdży suchych dodać bezpośrednio do mieszanki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok. 30 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkować lub uformować na cienki placek za pomocą rąk posmarowanych olejem, ułożyć ulubione dodatki i piec przez ok. 30 min w temp. 200°C (bez termoobiegu).
Dane techniczne
MASA NETTO: | Masa Netto:1 Kg |
SKŁDNIKI: | składniki: skrobia kukurydziana, mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (6%), mąka ryżowa, substancje zagęszczające: guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza; błonnik Psyllium |
KRAJ POCHODZENIA: | POLSKA |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: | Wartość Energetyczna:1488 kJ/351 kcal |
TŁUSZCZE: | Tłuszcze:0,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3g |
WĘGLOWODANY: | Węglowodany:82g w tym cukry: 1,0g |
BIAŁKO: | Białko: 1,9g |
SÓL: | Sól: 0,058g |
BŁONNIK: | Błonnik: 3,5g |
ALERGENY: | Produkt Bezglutenowy |
KONSERWANTY: | Produkt Bez Konserwantów |