
MĄKA PSZENNA BIAŁA NA CHLEB BUŁKI TYP500 1KG SWOJSKA PIWNICZKA

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Mąka pszenna
Mąka pszenna powstaje w wyniku przemiału ziaren zbóż. Jest to główny składnik chleba, bułek, a także wielu innych ciast. Stosuje się ją również w celu zagęszczania zup lub sosów. Na bazie zasmażki, czyli masła smażonego z mąką, powstaje na przykład słynny beszamel!
Mąka pszenna razowa, biała, chlebowa czy do pizzy?
Mąka pszenna biała jest otrzymywana z rozdrobnionych i oczyszczonych ziaren pszenicy. Nadaje się zarówno do wypieków, ponieważ używa się jej do wyrobu ciasta naleśnikowego, drożdżowego i kruchego, jak i różnego typu dań mącznych - kopytek, knedli, klusek. Mąka pszenna razowa sprawdzi się na przykład do wypieku domowego chleba. Jeśli chcesz, by był odrobinę zdrowszy niż biały, użyj właśnie mąki razowej - posiada więcej wartości odżywczych. Mąka do pizzy to zazwyczaj mąka typ 0 - nadaje się także do wyrobu włoskiej focacci. Na jej bazie można wykonać pizzę o prawdziwym, włoskim charakterze.
Mąka pszenna - właściwości, o których nie słyszałeś!
Mąka pszenna to źródło przede wszystkim węglowodanów, błonnika i glutenu. Błonnika nie znajdziesz raczej w mące pszennej, a razowej - owszem, ponieważ pochodzi z zawartych w niej otrębach. Mąka pszenna zawiera również witaminy z grupy A, B i E oraz substancje mineralne: żelazo, fosfor, wapń i magnez.