SKŁADNIKI herbata biała cejlońska* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS Biała herbata jest idealnym napojem dla osób poszukujących delikatnego smaku. Pozyskiwana jest z pąków liści zbieranych na szczytach pędów.
SKŁADNIKIHerbata biała Pai Mu Tan* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISPai Mu Tan to jedna z najbardziej klasycznych oraz najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin.
SKŁADNIKIherbata biała*, naturalny aromat pomarańczowy oraz inne naturalne aromaty (5 %), skórka pomarańczy* (1 %) (*certyfikowany składnik ekologiczny)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Saszetkę zalać 250 ml wrzącej wody i zaparzać przez 1-3 minuty. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SKŁADNIKIbazylia*, biała herbata*, werbena cytrynowa*, lukrecja*, stokrotka pospolita*, herbata zielona jaśminowa* (herbata zielona*, kwiat jaśminu*), cynamon*, rozmaryn*, szałwia*, korzeń kurkumy*, koper włoski*, łuski kakao*, korzeń prawoślazu*, jagody cytryńca*, miąższ z aloesu* (*certyfikowany składnik ekologiczny)SPOSÓB PRZYGOTOWANIATorebkę zalać 250 ml świeżo przegotowanej wody i pozostawić do zaparzenia na około 5 minut lub dłużej w celu uzyskania mocniejszego smaku.UWAGIZawiera lukrecję - chorzy na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia.
SKŁADNIKIherbata biała*, naturalny aromat malinowy 6 %, malina kawałki* 1 %, naturalny aromat czarnej porzeczki (*certyfikowany składnik ekologiczny)SPOSÓB PRZYGOTOWANIASaszetkę zalać 250 ml wrzącej wody i zaparzać przez 1-3 minuty. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
SKŁADNIKIekologiczna herbata czarna Assam 100 %.OPISAssam to niewątpliwie perła wśród czarnych herbat - szlachetna, o głębokim smaku, znajduje uznanie na całym świecie.
SKŁADNIKIherbata czarna Assam* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISHerbata Assam o ostrym słodowym, wyjątkowo bogatym smaku. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscuBEZ CUKRU (w składnikach): BEZ CUKRU (w składnikach)BEZ GLUTENU (w składnikach): TAKCertyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 4012346001500Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 120Kraj pochodzenia składników: IndieProducent - nazwa i adres: ULRICH WALTER GMBH, DR.
SKŁADNIKIherbata czarna Assam* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISHerbata Assam o ostrym słodowym, wyjątkowo bogatym smaku. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym miejscuBEZ CUKRU (w składnikach): BEZ CUKRU (w składnikach)BEZ GLUTENU (w składnikach): TAKCertyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 4012346520001Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 120Kraj pochodzenia składników: IndieProducent - nazwa i adres: ULRICH WALTER GMBH, DR.
Herbata to jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. Pije się ją na każdym kontynencie. Najbardziej popularną herbatą jest herbata czarna, jednak herbata zielona i czerwona zyskują na popularności.
Herbata jest uważana za narodowy napój Chin. Początkowo stosowano ją jak lekarstwo, doceniano jej własności prozdrowotne, potem służyła mnichom do medytacji. Dopiero później trafiła do domów. Robotnicy zyskiwali po niej więcej siły, dzięki czemu zaobserwowano ich efektywniejszą pracę na polach ryżu.
Obecnie najwięcej herbaty spożywa się w Ameryce Południowej oraz w Europie. Na rynku możemy spotkać wiele rodzajów herbat - białą, czarną, czerwoną, zieloną.
Właściwości herbaty
Herbatę warto pić ze względu liczne bioaktywne składniki w niej zawarte. Herbata posiada bogactwo polifenoli i jest doskonałym antyoksydantem, który działa na wolne rodniki. Wykazuje również działanie opóźniające procesy starzenia organizmu, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.
Herbata czarna, zielona czy czerwona - którą wybrać?
Najbardziej popularną herbata jest herbata czarna. Na popularności coraz bardziej zyskuje herbata zielona oraz herbata czerwona. Co wyróżnia każdą z nich i którą wybrać?
Herbata czarna
Czarną herbatę pozyskuje się z młodych liści i pączków krzewu Camellia sinensis. Kiedy liście zwiędną poddaje się je skręceniu oraz procesowi fermentacji oraz w późniejszym etapie - suszeniu. W skład czarnej herbaty wchodzi około 300 różnych substancji nie tylko witamin (A, B1, B2, C, K, PP), ale także garbników, alkaloidów purynowych, olejków eterycznych, związków białkowych, kwasów organicznych (kwas jabłkowy, bursztynowy, szczawiowy). Dzięki dużej zawartości polifenoli czarna herbata wykazuje właściwości antyoksydacyjne, a ze względu na zawartość teiny działa pobudzająco - wpływa pozytywnie na procesy myślowe, redukuje zmęczenie, zmniejsza senność.
Herbata zielona
Herbatę zieloną pozyskuje się z tego samego krzewu co herbatę czarną. Jednak różnica polega na poddawaniu jej późniejszym procesom. Podobnie jak herbata czarna - poddawana jest procesowi fermentacji, jednak w innym stopniu. Przy obróbce liście herbaty poddawane są w mniejszym stopniu fermentacji. Dzięki temu zabiegowi herbata zielona zachowuje większość składników aktywnych. Herbata zielona ma działanie detoksykujące, pomaga przyspieszyć przemianę materii, więc sprawdzi się świetnie w menu osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Zielona herbata posiada niezwykle silny przeciwutleniacz (3-galusan epigalokatechiny (EGCG)), który jest 100 razy silniejszy od witaminy C.
Herbata czerwona
Istnieją trzy rodzaje czerwonej herbaty: oolong, puszong i najpopularniejsza - pu-erh. Wszystkie rodzaje są herbatami pół fermentowanymi, a rodzaj zależy od długości fermentacji. Fermentacja liści herbaty kończy się w momencie pojawienia się czerwonych brzegów liści. Herbata czerwona po procesie fermentacji dojrzewa w odpowiednich warunkach nawet kilkadziesiąt lat. To najwyższe jakościowo herbaty tego rodzaju. Czerwona herbata wykazuje działanie detoksujące, wspomaga układ odpornościowy, przyspiesza przemianę materii i ma działanie uspokajające. Najbardziej popularnym rodzajem herbaty czerwonej jest pu-erh. Wykazuje ona silne działanie na układ pokarmowy - przyspiesza przemianę materii oraz perystaltykę jelit. Polecana jest przy odchudzaniu - tłuszcze podlegają rozpadowi na prostsze związki i są lepiej przyswajane przez organizm.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.