Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Substancje żelujące i zagęszczające

PEKTYNA BEZ DODATKÓW 1KG amidowana PEKTYNA BEZ DODATKÓW 1KG amidowana
Cena: 101,40 zł 123,52 zł
- +szt
szt
zobacz więcej
  • promocja - %

Coś dla tych, którzy lubią sami przygotowywać przetwory w domu. Substancje zagęszczające takie jak: agar agar, pektyna, czy cukry żelujące pomogą Wam w przygotowaniu idealnego dżemu. 

Czym jest pektyna? 

Sama nazwa może i brzmi sztucznie, jednak pektyny to naturalne substancje żelujące. Ich nazwa pochodzi od greckiego słowa “pectos” czyli “krzepnąć”, “twardnieć” i wskazuje na ich właściwości fizykochemiczne. Rola pektyny w kuchni opiera się na jej trzech podstawowych właściwościach:

  • emulgujących,
  • zagęszczających,
  • żelujących.

Pektyna pozyskiwana jest głównie z owoców cytrusowych (cytryny, pomarańcze, grejpfruty) i jabłek. Występuje również w bananach, brzoskwiniach, śliwkach, jeżynach, porzeczkach, ale też w niektórych warzywach i nasionach. Jakie pełni funkcje? Utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia, dzięki temu roślina pozostaje w optymalnej kondycji. Pektyna odpowiedzialna jest też za układ immunologiczny rośliny oraz chroni ją przed chorobotwórczymi patogenami, takimi jak bakterie czy grzyby.

Przepis na dżem (na 1 kg owoców)

- 1kg owoców

- 15g pektyny*

- 1/2 szklanki wody

- 1/4 szklanki gorącej wody

- max. 0,5kg cukru (w zależności od słodkości owoców)

- łyżeczka kwasku cytrynowego

Owoce umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i zagotować. Pektynę dodać do 1/2 szklanki cukru, wymieszać i dodać do gotujących się owoców. Gotować 3-5 minut, po czym wsypać resztę cukru i gotować do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Kwasek cytrynowy rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i dodać do owoców. Pianę zebrać łyżką i rozlewać do słoiczków. Tak przygotowany dżem należy pasteryzować 20 minut. Gotowe!

* ilość dodanej pektyny zależy od owoców i tego ile posiadają w sobie pektyn. - 15g pektyny na 1 kg owoców: wiśnie, czereśnie, truskawki, gruszki, rabarbar, dziki bez, borówka amerykańska;

- 10g pektyny na 1 kg owoców: maliny, jeżyny, dojrzałe jabłka, morele;

- niewielka ilość pektyn lub żelują się same: czerwone i czarne porzeczki, śliwki, żurawina, pigwa, agrest, mirabelki.



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl