AGAR AGAR 20G BATOM
Opis
Agar Agra- jest białym proszkiem pochodzenia roślinnego, wykazującym
właściwości żelujące, działanie agaru zbliżone jest do działania żelatyn
odzwierzęcych, przewyższa je jednak pochodzeniem naturalny (roślinnym) oraz
wydajnością. Agar produkowany jest z Krasnorostów roślin obrastających podwodne
skały u wybrzeża Japonii. Wodorosty pozyskiwane są poprzez wyciąganie ich
specjalnymi hakami z głębin, pracę tą wykonują również nurkowie. Krasnorosty
uprawiane są do 30metrów pod powierzchnią wody. Krasnorosty po wyjęciu z
morskich otchłani poddawane są suszeniu na słońcu oraz wybielaniu promieniami
słonecznymi. Następnie wędrują do gotowania, rośliny gotowane są do momentu
uzyskania żelującej papki, następnie papka zostaje oczyszczona z niepotrzebnych
substancji, osuszona i uformowana w bloki, które następnie poddawane są
kilkukrotnemu zamrażaniu i rozmrażaniu co ma na celu usunięcie smaku wodorostów,
zapachu i słonej wody. Kolejny etap to dosuszanie i przygotowanie do formy
proszku jaki kupujemy w sklepach.
Głównym składnikiem Agaru jest trudno przyswajalny cukier agaroza, która
praktycznie jest obojętna dla organizmu ludzkiego, przez co agar pozbawiony
smaku i zapachu jest całkowicie obojętny dla potraw w których się go używa ,
zarówno od strony smakowej jak i składnikowej.
Agar Agra Bardzo dobrze rozpuszcza się w gorącej wodzie a swoje właściwości
żelujące wykazuje podczas studzenia już w temp 40-50stC, przez co z powodzeniem
używa się go do przygotowywaniu galaretek, deserów, słodyczy czy nawet do
zagęszczania zup i sosów.
Użycie agar agar średnio 1dkg / 1 litr wody.
Dane techniczne
MASA NETTO: | 20g |
SKŁDNIKI: | agar agar |
KRAJ POCHODZENIA: | Hiszpania |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: | Wartość energetyczna: 720kJ/172kcal |
TŁUSZCZE: | tłuszcz: mniej niż 0,1g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g |
WĘGLOWODANY: | węglowodany: 0,4g w tym cukry: 0,0g |
BIAŁKO: | białko: mniej niż 0,1g |
SÓL: | Sól: 0,0g |
ALERGENY: | Produkt może zawierać alergeny w tym gluten. |
Lidia Wasiliuk D.
Bez smaku i zapachu
Magda
Dobry zamiennik żelatyny