MUS FIGOWY BIO 200 g - RUNOLAND
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM ORZECHOWY TUBKA MOCY O SMAKU BIAŁEJ CZEKOLADY Z OWOCAMI TROPIKALNYMI 50 g - SUPERSONIC (AKADEMIA PANA KLEKSA)
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM ORZECHOWY TUBKA MOCY O SMAKU AKSAMITNEJ CZEKOLADY 50 g - SUPERSONIC (AKADEMIA PANA KLEKSA)
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
DŻEM RABARBAROWY Z CYNAMONEM O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI CUKRU BEZGLUTENOWY 235 g - KROKUS
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
DŻEM AGRESTOWY O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI CUKRU BEZGLUTENOWY 235 g - KROKUS
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
MUS CZARNA PORZECZKA Z CHIA BIO 200 g - BIOGOL
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
PRZECIER Z OWOCÓW RÓŻY BIO 200 g - DARY NATURY
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM Z PRAŻONYCH PESTEK SŁONECZNIKA SOLONY BIO 250 g - TERRASANA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
MUS Z CZARNEGO BZU BIO 200 g - RUNOLAND
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
DŻEM TRUSKAWKOWY Z WANILIĄ O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI CUKRU BEZGLUTENOWY 235 g - KROKUS
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
DŻEM WIŚNIOWY Z KARDAMONEM O OBNIŻONEJ ZAWARTOŚCI CUKRU BEZGLUTENOWY 235 g - KROKUS
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
PYCHOTKA TRUSKAWKA BIO 200 g - RUNOLAND
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
SŁODKA PRZEKĄSKA TRUSKAWKA BIO 200 g - RUNOLAND
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
BORÓWKA DO MIĘS, SERÓW I DESERÓW BIO 200 g - RUNOLAND
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Dżemy, powidła, konfitury
Dżemy, powidła, konfitury, kremy czekoladowe, orzechowe to świetne dodatki do ciast, wypieków, naleśników, gofrów, kanapek, a także do owsianek, granoli i jogurtów. Nasza bogata oferta smarowideł na pewno przypadnie Wam do gustu i każdy znajdzie coś dla siebie.
Czym różni się dżem od konfitury?
Różnica między dżemem a konfiturą jest znacząca. Dżem od konfitury różni się przede wszystkim ilością cukru oraz ilością owoców, z których został wykonany.
Dżem może posiadać w swoim składzie środki zagęszczające - agar, żelatynę, pektynę. W dżemie na 100g produktu przypada około 20-25 g owoców, jest to stosunkowo niewiele, dlatego jest uważany za jakościowo gorszy produkt. W naszej ofercie jednak znajdziecie dżemy, które w swoim składzie posiadają większą ilość owoców (ok. 70 g na 100 g produktu), obniżoną zawartość cukru, a także dżemy, w których cukier został zastąpiony na przykład koncentratem jabłkowym lub syropem z agawy - to bardzo dobre i na pewno zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych dżemów na bazie białego cukru. Dżemy bio Swojska Piwniczka to przede wszystkim jakość - oferujemy produkty najwyższej jakości wyprodukowane z owoców z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Polecamy dżemy bio Batom bez dodatku cukru, w których cukier został zastąpiony koncentratem jabłkowym oraz dżemy bio Baule Volante, gdzie cukier zamieniony został syropem z agawy.
Konfitura zawiera ok. 50g owoców na 100g produktu. Jest przygotowywana z całych lub pokrojonych na kawałki bardzo słodkich owoców - śliwek, wiśni, truskawek itp. Tradycyjne konfitury przygotowuje się dodając cukier. Naszym klientom oferujemy natomiast konfitury o obniżonej zawartości cukru oraz konfitury bez dodatku cukru - dosładzane koncentratem soku jabłkowego (więc z definicji nie może być nazywane konfiturą, lecz posiada większa ilość owoców niż dżem). Jest to produkt najwyższej jakości z polskich owoców.
Ciekawą propozycją jest także dodawanie konfitury do herbaty - nadaje jej aromatu i słodyczy. W naszej ofercie znajdziecie konfitury do herbaty o smaku jarzębiny, czy też dzikiej róży. Zachęcamy do odkrycia nowych smaków. Dodatkowo, konfiturę z jarzębiny możemy wykorzystać do faszerowania mięsa.
Do czego wykorzystać powidła?
Powidła to tradycyjny sposób na przetwarzanie owoców. Najbardziej znanymi są powidła śliwkowe, najczęściej ze śliwek węgierek. Owoce praży się do momentu odparowania wody i uzyskania brązowo-fioletowego produktu. Proces ten trwa kilka dni. Jest to żmudny proces, ale walory smakowe rekompensują ten wysiłek.
Do czego zatem wykorzystać powidła? Powidła świetnie sprawdzą się do nadziewania pączków, naleśników, gofrów oraz różnego rodzaju ciast. Powidła śliwkowe będą idealnie komponować się z piernikiem, jako nadzienie do kruchych rogalików oraz tart, a także do ciasta francuskiego.
Czym zagęścić dżem?
Aby uzyskać konsystencję dżemu możemy wykorzystać naturalne środki żelujące. Zaliczamy do nich:
- Pektynę - pozyskiwana z jabłek i owoców cytrusowych,
- Agar Agar - pozyskiwany z Krasnorostów ( wodorosty morskie),
- Skrobia z Tapioki - skrobia z korzenia manioku,
- Inulina - pozyskiwana z Agawy lub z Korzenia Cykorii;
Wyżej wymienione substancje to alternatywa dla żelatyny. Dobre rozwiązanie dla wegan - pektyna, agar, skrobia z tapioki, inulina to produkty roślinne i wegańskie.