CUKIER ŻELUJĄCY 2:1 na 1Kg OWOCÓW DIAMANT Z PEKTYNĄ BEZ KONSERWANTÓW 500G
Opis
Cukier
żelujący Diamant 3:1 to sprawdzony i prosty sposób na przyrządzanie domowych
konfitur. Dzięki zawartości pektyn konfitury przygotowane na bazie cukru
żelującego Diamant przygotowuje się szybko i przyjemnie - gotujemy je 3 minuty!
Na półtora kilograma owoców używamy 0,5 kg cukru żelującego Diamant 3:1. Cukier
żelujący Diamant 3:1 pozwala przygotować konfitury o jeszcze bardziej
intensywnym owocowym smaku. Doskonale nadaje się do konfitur z bardzo słodkich
owoców, również mrożonych. Poleca się do konfitur robionych w kuchence
mikrofalowej. Produkt pakowany jest w papierowe torebki 500 g.
Ważne
wskazówki: Najlepsze przetwory uzyskuje się ze świeżych owoców. Każdorazowo
gotować tylko 1,5 kg przygotowanych owoców z 500 g cukru żelującego Diamant 3:1.
Uzyskane przetwory mają długi okres trwałości, ale mogą ulec przebarwieniu -
dlatego należy przechowywać je w chłodnym i zaciemnionym miejscu a po otwarciu -
w lodówce.
Sposób użycia/Zastosowanie:
przepis
podstawowy: owoce umyć, obrać, usunąć pestki lub szypułki. Odważyć 1,5 kg
przygotowanych owoców i dokładnie rozdrobnić. Masę owocową połączyć z 500 g
cukru żelującego Diamant 3:1. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając.
Gotować przez 3 minuty nie przerywając mieszania. Gorącymi konfiturami napełnić
słoiki i natychmiast je zamknąć (użyć zamknięcia typu Twist-off). Nie należy
używać innego typu zamknięcia.
Konfitury z kawałkami owoców: owoce umyć,
obrać, usunąć pestki lub szypułki. Odważyć 1,5 kg przygotowanych owoców i
rozdrobnić na kawałki. Rozdrobnione na kawałki owoce zmieszać z 500 g cukru
żelującego Diamant 3:1 i pozostawić w przykrytym naczyniu na 3 do 4 godzin.
Następnie doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować przez 3 minuty.
Gorącymi konfiturami napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.
Galaretki: 1,2 l zimnego soku z owoców zmieszać z 500 g cukru żelującego Diamant 3:1. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 4 minuty, nie przerywając mieszania. Gorącą galaretką napełnić słoiki i natychmiast je zamknąć.