Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania

ERYTROL 1KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK

ERYTROL 1KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK
ERYTROL 1KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK

Erytrol jest to cukier pochodzenia naturalnego.
Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 22,45 zł 25,95 zł
szt
  • promocja - %

ERYTROL 250g CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK

ERYTROL 250g CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK
ERYTROL 250g CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 13,14 zł
szt

ERYTROL 5KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK

ERYTROL 5KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK
ERYTROL 5KG CUKIER NISKOKALORYCZNY SŁODZIK

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 106,78 zł
szt

Erytrytol (erytrol).

Erytrol - najzdrowszy zamiennik cukru.

Erytrol właściwości

Erytrytol - zastosowanie.

Erytrytol cena.

Erytrytol (erytrol)

W ostatnich latach na rynku spożywczym coraz większą popularnością cieszy się erytrol. Słodzik ten pozyskuje się na drodze fermentacji glukozy przez drożdże. Współcześnie jest uznawany za najzdrowszy cukier świata – głównie dlatego, że posiada zerową wartość kaloryczną, a jego słodkość szacuje się w granicach 70-90% klasycznej sacharozy. Dodatkowo, indeks glikemiczny erytrytolu jest równy zero, co oznacza, że ten nie powoduje wzrostu insuliny czy glukozy we krwi. Co ważne – erytrol wpływa pozytywnie na higienę jamy ustnej – m.in. wykazuje zdolność fermentowania niektórych cukrów przez bakterie, które przyczyniają się do powstawania próchnicy. Cena erytrolu oscyluje w granicach trzydziestu złotych za kilogramowe opakowanie, warto więc się w niego czym prędzej zaopatrzyć i na stale wprowadzić do diety – zwłaszcza, jeśli chcemy ograniczyć zwykły biały cukier w swojej diecie.

W sklepie Swojska Piwniczka nie mogliśmy przejść obojętnie obok tego składnika, dlatego też proponujemy naszym klientom obszerną ofertę tej zdrowej alternatywy dla klasycznego, słodkiego, białego cukru.

Erytrol - najzdrowszy zamiennik cukru

Erytrytol to rodzaj słodzika (a więc jest to zdrowszy zamiennik cukru), który syntetyzowany jest przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej. Wymienione droższe występują głównie w glebie, ale także w niektórych produktach - m.in. olejach roślinnych czy serach. Pozyskuje się go obecnie z pyłków kwiatów, ale także z owoców (np. melonów), grzybów i alg morskich.

Erytrytol to świetny zamiennik cukru ze względu na zerową wartość energetyczną (tzw. kcal). Co więcej - stosowany jest jako substancja słodząca, wykazująca nawet do 90% słodyczy sacharozy. Nie jest metabolizowany w organizmie człowieka, prze co nie wpływa negatywnie na poziom insuliny i glukozy we krwi. Dodatkowo dobrze wchłania się z układu pokarmowego i niemalże w całości wydalany jest z moczem - i to w postaci niezmienionej. Reszki erytrolu przechodzą do jelita grubego, ale co ważne - nie stanowią one za substrat dla flory bakteryjnej jelit. Oznacza to, że erytrytol jest związkiem, który nie podnosi poziomu glukozy, dzięki czemu uzyskał miano zdrowego i bezpiecznego. Ogromną zaletą jest także jego smak i formuła - bardzo przypominająca klasyczny, sypki, biały cukier. Co ważne - nie pozostawia charakterystycznego, lekko chemicznego posmaku, co często ma miejsce w przypadku innych, popularnych słodzików.

Ze względu na naturalny brak przyswajalności przez organizm - erytrol jest wydalany w niemalże niezmienionej formule, dzięki czemu stosować go można również w diecie dzieci – np. dorzucając do domowych wypieków i ulubionych smakołyków.

Z tego też względu stosuje się go w przepisach diety redukcyjnej oraz w celu obniżenia wartości kalorycznej danych potraw. Dietetycy wskazują, że erytrol można stosować w dietach niskokalorycznych i bezcukrowych - np. jako dodatek do domowych dżemów, gofrów, ciasteczek, naleśników, syropów owoców, owsianek, koktajli, a także drinków, herbaty i kawy.

Erytrol właściwości

Erytrytol jako naturalny słodzik posiada zerowy indeks glikemiczny. Co ciekawe - jako jeden z nielicznych substancji słodzących - ma także bardzo niski ładunek glikemiczny (wynoszący ok 2). Z tego też względu zaleca się go stosować głównie w diecie osób chorych na cukrzycę lub w przypadku innych zaburzeń na tle glikemii (np. insulinooporności). Ponadto - działa ochronnie na śródbłonek naczyń krwionośnych i poprawia elastyczność tętnic, co jest szczególnie cenną wartością w przypadku osób chorych na cukrzycę typu 2.

Najnowsze badania wskazały również, że erytrol (erytrytol) nie jest fermentowany przez bakterie, występujące w jamie ustnej. Oznacza to, że nie powoduje próchnicy i jest bezpieczny dla szkliwa – również dziecięcego.

Ponadto, erytrytol ma funkcję antyoksydacyjną, co oznacza, że łączy się z wolnymi rodnikami, ochraniając organizm przed ich szkodliwym działaniem. Wolne rodniki m.in. przyczyniają się do starzenia i mutowania komórek.

Ten naturalny słodzik, ze względu na niską wartość energetyczną, powala na szybszy spadek masy ciała. Szacuje się, że 1g słodziku dostarcza mniej niż 0.2 kcal, a więc można uznać go za zupełnie bezkaloryczny. Dla porównania - cukier biały w takiej samej gramaturze posiada 4 kcal.

Warto dodać, że kilka lat temu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wydała oświadczenie, w którym uznano, że erytrytol jest całkowicie bezpieczny i może być stosowany jako dodatek do żywności.

Erytrytol - zastosowanie

Stosowanie erytrytolu jest dość powszechną praktyką we współczesnej kuchni. Używa się go nie tylko do "typowo" dietetycznych posiłków – jako sposób na zmniejszenie kaloryczności potraw, ale także - do klasycznych deserów i przekąsek. Z względu na jego smak i dostępność, naturalny słodzik spotkamy zarówno w kuchni polskiej, jak i włoskiej, greckiej, japońskiej czy niemieckiej. Ta uniwersalność powoduje, że z powodzeniem erytrol zastosować można do placków, naleśników, gofrów, tortów, ciast, ciasteczek, domowej granoli, owsianki, sosów owocowych, knedli, a także rozgrzewających herbat czy lodów.

Warto jednak pamiętać, że erytrytol to zamiennik cukru o nieco delikatniejszym smaku i mniej intensywnej słodyczy (ok 90%). Warto więc dodać go nieco więcej, aby uzyskać podobny poziom słodkości, co w przypadku używania klasycznego, białego cukru.

Erytrytol cena

Cena erytrytolu uzależniona jest od producenta, wagi, miejsca zakupy i jego formuły. W sklepie Swojska Piwniczka chcieliśmy połączyć jakość z atrakcyjną ceną, dlatego nasz erytrytol 1kg kosztuje około 20 zł. Zatem, jeśli zastanawiają się Państwo erytrytol gdzie kupić, odpowiadamy jednocześnie - oczywiście, że u nas! Produkty w naszej ofercie wspierają zdrowie, są niezwykle uniwersalne i smaczne. Stawiamy wyłącznie na sprawdzonych producentów, a deklarowaną przez nas misją jest dostarczać naszym klientom najważniejszych i najcenniejszych składników odżywczych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl