Zdrowa żywność plusy i minusy oraz porównanie jej do żywności konwencjonalnej.

Zdrowa żywność

Zdrowa żywność plusy i minusy oraz porównanie jej do żywności konwencjonalnej.

Liczne badania wyższości żywności ekologicznej nad żywnością konwencjonalną odkryły wiele pozytywnych stron zdrowej żywności ekologicznej, ale również wyłoniły na światło dzienne kilka aspektów, które do dzisiaj są nie rozstrzygnięte i badania prowadzone są nadal.

Pierwszym i podstawowym atutem przemawiającym za żywnością ekologiczną była niższa zawartość nawozów sztucznych, czyli azotynów i azotanów, a także brak pestycydów. Brak chemicznych środków ochrony roślin. Ponieważ żywność ekologiczna to również lokalizacja pól i hodowli ekologicznych, więc zdrowa żywność wykazywała się mniejszą zawartością metali ciężkich. Często przedostających się do żywności konwencjonalnej na wskutek lokalizacji pól w obrębie zakładów produkcyjnych, czy też autostrad i ciągów komunikacji samochodowej.  

Kolejnym punktem dla zdrowej żywności jest większa sucha masa oraz większa zawartość witaminy C i witamin z grupy B. Zdrowa żywność Ekologiczna to także większa ilość związków fenolowych, niezbędnych aminokwasów oraz cukrów.  Pola uprawne wykorzystywane do uprawy zdrowej żywności ekologicznej zawierają więcej żelaza, fosforu i magnezu. Odznaczają się również wyższym poziomem chromu, selenu, molibdenu, boru, wapnia, potasu, manganu, miedzi, cynku.

Zdrowa żywność ekologiczna a dokładnie owoce i warzywa wykazują większe walory smakowo zapachowe, są bardziej słodkie. A zwartość konsystencji znowu potwierdzona zostaje poprzez zwiększoną zawartość suchej masy.

Warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych można dłużej przechowywać, szczególnie warzywa i owoce, które zwyczajowo przechowywane są przez okres zimowy np. ziemniaki te ekologiczne można przechowywać dłużej. Wykazują one większą odporność na procesy gnilne i starzenie się. Znowu tutaj powodem jest większa masa (są mniej napompowane) i do tego większa zawartość cukrów i związków mineralnych. W żywności konwencjonalnej mamy ogromny przyrost i szybki wzrost owocu, warzywa ale za to bardzo krótki okres magazynowania.  Dlatego producenci wysprzedają szybko tego rodzaju żywność aby nie generować strat, a świeżą żywność importuje się z krajów o dłuższym okresie wegetacji. Drugim sposobem są środki chemiczne, które konserwują żywność.

Zdrowa żywność ekologiczna to nie tylko warzywa i owoce czy też zboża. Do Zdrowej żywności ekologicznej zaliczamy również mięso zwierząt z chowu ekologicznego. Zwierzęta z chowu ekologicznego karmione są paszami ze zbóż ekologicznych. Zwierzęta gospodarskie ze stad ekologicznych są bardziej odporne na choroby metaboliczne. Produkty zwierzęce ekologiczne mają korzystniejszy bilans kwasów tłuszczowych od tych chowanych metodami konwencjonalnymi. Produkty takie jak nabiał, mięso i mleko zawierają więcej kwasu linoleinowego.

Zwierzęta chowane na zbożach i paszach ekologicznych charakteryzują się większą płodnością, większą ilością potomstwa w miocie, oraz większą odpornością na choroby w wieku prenatalnym i młodzieńczym. Ciekawym jest to iż zjawisko zmniejszania płodności poprzez żywność konwencjonalną nasila się z każdym następnym pokoleniem zwierząt. Przypuszczalnie żywność konwencjonalna ma podobny wpływ na ludzki organizm. Dlatego zanotowuje się spadek płodności ludzi w krajach wysoko rozwiniętych.

Zdrowa żywność ekologiczna w porównaniu z konwencjonalną zawiera mniej dodatków syntetycznych lub dodatki te są całkowicie wyeliminowane, chodzi tu o wszelkiego rodzaju barwniki, ulepszacze, substancje słodzące)

Wiadomym jest iż zdrowa żywność ma korzystny wpływ na organizm człowieka ale szczególnie zalecana jest dla dzieci, których organizmy nie są jeszcze w pełni wykształcone, dla kobiet w ciąży, osób przewlekle chorych, i starszych, których system odpornościowy musi walczyć nie tylko z niekorzystnymi dodatkami do żywności ale również z chorobami.  

Warzywa ekologiczne to ważny składnik diety antyrakowej, ale podkreślając raz jeszcze słowo ekologiczne, ponieważ tylko takie zawierają dużą ilość antyutleniaczy i witaminy C, a związki azotanów (nawozów sztucznych) są na najniższym z możliwych poziomów.

Jedną z ujemnych cech żywności ekologicznej jest jej cena, bierze się ona z prostej zależności rośliny i zwierzęta z produkcji ekologicznej mają średnio o 20% mniejsze plony, oraz w przypadku krów mniejszą wydajność mlekową. Drugim minusem są choroby pasożytnicze zwierząt chowanych w systemie ekologicznym. Zwierzęta z takiego chowu są bardziej narażone na różnego rodzaju pasożyty ponieważ nie są one faszerowane antybiotykami. Jednakże dzięki odpowiedniej obróbce do konsumenta trafia produkt najwyższej jakości z wyeliminowanymi patogenami.

     

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium