Pierzga pszczela – jest to pyłek kwiatowy, który został przyniesiony do ula przez pszczoły, następnie zostaje on zmieszany z wydzieliną z gruczołów ślinowych pszczół i złożony w komórce plastra. Kolejną czynnością wykonywaną przez pszczoły jest ubijanie głowami pyłku aby pozbawić go dostępu do tlenu. Wszystko to zalewane jest miodem i zasklepiane woskiem. W warunkach beztlenowych w trakcie fermentacji mlekowej następuje mieszanie się miodu, pyłku oraz śliny pszczół dzięki temu powstaje produkt lekkostrawny i dobrze zakonserwowany.
Kiszenie Pyłku kwiatowego z miodem możemy porównać do kiszenia kapusty w beczce, jest to ten sam proces i ta sama fermentacja. Jak wiemy po zakiszeniu kapusta zyskuje na wartości odżywczej i zdrowotnej.
To samo dzieje się z pyłkiem i miodem które po zakiszeniu stają się skarbnicą składników odżywczych, witamin, minerałów, białka i węglowodanów. Pierzga jest doskonałą odżywką dla każdego, działa na wielu płaszczyznach wspomagając organizm, regulując jego funkcjonowanie, poprawia samopoczucie oraz wspiera w leczeniu wielu chorób.
Pierzga wzmacnia układ nerwowy:
-
w stanach depresyjnych
-
w stanach przemęczenia psychicznego (stres, przepracowanie, intensywna nauka) – poprawia zdolność koncentracji i myślenia.
Pierzga działa wzmacniająco i regenerująco:
-
po przebytych zabiegach chirurgicznych
-
po przebytym zawale
-
w czasie obniżonej odporności organizmu
-
w stanach chronicznego zmęczenia
-
w niedoborze składników mineralnych i witamin
-
w leczeniu anemii
Pierzga reguluje przemianę materii:
- w problemach z układem pokarmowym
-
w czasie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
-
w trakcie i po kuracjach antybiotykami
- w chorobach skóry (egzema, łuszczyca)
Działa ochronnie i odtruwająco:
-
w chorobie wieńcowej
- w niedokrwieniu serca
-
w chorobach prostaty
-
w chorobach wzroku
-
w zaburzeniach krążenia